Tečajevi osobnog razvoja, tretmani, savjetovanja

Introspekcija ili samospoznaja

Naš prvi zadatak je upoznati samog sebe, u svakom trenutku poznavati svaki kutak svog dvorca – tijela i duše. Bez poznavanja samog sebe nema nikakvog razvoja na višem nivou. U tom smislu se treba pozabaviti praktičnim dijelom samospoznaje (samopromatranja). Dakle, uzmite praznu bilježnicu i olovku i počnite unositi sve loše (negativne) strane vaše duše. Ovaj dnevnik - kontrolna knjiga - neka bude samo za vašu osobnu primjenu i ne treba ga nikome pokazivati. U procesu samopromatranja svojih ponašanja, navika, sklonosti, strasti, nagona i ostalih negativnih karakternih crta, morate biti potpuno objektivni, morate zauzeti strog i oštar stav prema sebi. Tu nema i ne smije biti samozavaranja. O sebi razmišljajte u mirnoj meditaciji, vratite se u razne situacije iz vaše prošlosti, sjetite se svog ponašanja u raznim situacijama i kako ste na njih reagirali, kako ste se ponašali i koje ste promašaje uradili. Zapišite sve svoje slabosti, sve do najfinijih nijansi. Što više toga otkrijete, to bolje za vas. Ništa ne smije ostati sakriveno, ma kako beznačajne ili velike bile vaše neželjene osobine. Potpuno očistite svoju dušu, iz nje izvucite svaki trun prašine.

Predlažem da svakodnevno, najbolje ujutro ili navečer, utrošite po 10-15 minuta za ovu samoanalizi. Ako u toku dana otkrijete još neki svoj nedostatak, ne oklijevajte ga zapisati. Radite je barem tjedan dana.

Slijedećeg tjedna pronađene neželjene osobine podijelite u tri grupe. U prvu grupu unesite najveće negativne osobine, naročito one koje na vas najviše utječu i dešavaju se i pri najmanjoj prilici. Druga skupina neka obuhvati neželjene osobine koje se pojavljuju rjeđe i u manjem obujmu. U treću grupu unesite neželjene osobine koje se sada ponavljaju. Budite savjesni jer će vam se isplatite.

Čitav postupak ponovite i sa vašim pozitivnim duševnim osobinama. Na ovaj način dobit ćete dva takozvana astralna duševna ogledala: crno, sa lošim duševnim osobinama i bijelo, sa dobrim i plemenitim duševnim crtama. Ta dva ogledala su prava okultna ogledala, i nitko osim vas nema nikakvog prava pogledati u njih. Nakon ovoga slijedi rad na rastvaranju neželjenih osobina i na implementiranju pozitivnih, željenih osobina. (Vidjeti: PEAT)

Osjećaji slika