Tečajevi osobnog razvoja, tretmani, savjetovanja

Promišljeni tvorci vlastitog iskustva

1aAko niste zadovoljni postojećim stanjem, ako ste preopterećeni životom, ako vas opterećuju negativne emocije, promijenite to i izgradite novi život. Vrijeme je za novi početak, možete se podići i ponovno otkriti.

Treba vam dobar plan, način koji će vam pomoći da se oslobodite tereta prošlosti i ponovno dišete punim plućima.

2a

KONTURE PLANA

I. Razumijevanje prirode ljudskog bića

Rad na osobnom razvoju treba započeti sa doživljavanjem i razumijevanjem naše vlastite prirode. Svijest o istinskom sebe, o vlastitom kontinuitetu - svijest da niste počeli postojati tek od ovog fizičkog rođenja, od vitalnog je značaja za proživljavanje životnog iskustva na iole zadovoljavajući i ispunjavajući način.

II. Oslobodite se tereta prošlosti

Nije moguće kvalitetno kretanje naprijed dok vas opterećuje teret prošlosti. Žalovati i predbacivati si zbog pogrešnih odluka i gubitaka koje ste donijeli u prošlosti nije vam ni od kakve pomoći. Prisjetite se kako zaslužujete dobrobit i kako je vrijeme da izgradite novi život. Da bi ostvarili željene promijene u životu, potrebno je da promijenite sebe. Za ostvarenje sreće i uspjeha potrebno je osloboditi se svih ograničavajućih i štetnih „programa" po kojima funkcionirate. To su obrasci razmišljanja, uvjerenja, predrasude, predodžbe, loše navike i slično. Prema tome, da bi ostvariti životne ciljeve i blagostanje, potrebno se je bolje (re)programirati.

U tom smislu osobni rad će se sastojati od:
• Pročišćenja osjećaja; (Vidi: Upotreba tehničkih sredstava)

III. Razvijajte vrline i vještine/Moralni preporod

Potrebno je izgraditi pozitivne osobine tako da budu u skladu s vlastitim željama, ali i svrhom života. Ono što doživljavate u vanjskom svijetu je odraz vašeg unutarnjeg svijeta. Usmjerite se na moralno usklađivanje sa zakonitostima duha.

U tom smislu osobni rad bit će usmjeren, dakle, na:
• Jasno mišljenje; (Vidi: Vježbanje osobina po danima)
• Izgradnju pozitivnih osjećaja i osobina; (Vidi: Upotreba tehničkih sredstava)
• Volju (djelovanje) usmjerenu prema plemenitom i lijepom i vječno-istinitom.

IV. Osmislite viziju budućnosti kakvu bi željeli

Već i samo razmišljanje o željenoj budućnosti je pravi izazov. Koristite „moždanu buru", neka vam ideje dolaze i dolaze...... (Vidi: Program za ostvarenje ciljeva)

V. Postavite realne ciljeve

Postavite realne, zdravorazumske, ciljeve. Nije moguće u svakom trenutku realizirati sve što vam padne na pamet. Nerealni ciljevi uvijek vode do razočarenja. Realni ciljevi su mjerljivi i dokučivi, i mogu se doseći u nekoj jedinici vremena. Postizanje želja i ciljeva podrazumijeva svladavanje prepreka. Ovo umijeće možete postići uz pomoć ovog programa tako da ćete biti u stanju uhvatiti se u koštac sa svakom pojedinom preprekom. Svakim poduzetim korakom biti ćete bliže cilju i time ostvarenju svojih snova. (Vidi: Program za ostvarenje ciljeva)

VI. Djelujte

3a

 

 

 

Svaki dan napravite popis stvari koje trebate obaviti kako biste se približili onome što želite i obavljajte jednu po jednu. Slijedite ovaj savjet i novi život će stići prije nego što mislite. (Vidi: Program za ostvarenje ciljeva)

VII. Ostavite si vremena za njegu i uživanje

Zdravo se hranite, odmarajte dovoljno i budite aktivni. Nemojte ignorirati svoje fizičke i mentalne potrebe.

4a

No da budem do kraja jasan, ne očekujte da će se promjene dogoditi preko noći, poput čarolije. Trebat će vam dosta vježbe, ali uloženi napori će se isplatiti. Prijat će vam kada vam rodbina, prijatelji i poznanici kažu da ste se promijenili, naravno na bolje i kada vam se životne okolnosti počnu mijenjati i usklađivati prema vašem programu.