Tečajevi osobnog razvoja, tretmani, savjetovanja

Sustavni rad na osobnom razvoju

Možemo li biti sretni, uspješni, materijalno situirani, voljeni, zdravi i duševno uravnoteženi i cjeloviti ovisi o tome jesmo li usvojili sve što je nužno da se to i ostvari. Za ostvarenje prethodnog potrebne su nam razne vrline, vještine i zdrav razum (sposobnost ispravnog mišljenja).

slika1


Što je osobni razvoj?

Pod osobnim razvojem podrazumijevam proces razumijevanja samoga sebe, sagledavanja gdje smo sada u svom osobnom razvoju, zašto smo tu, koji su nam ograničavajući faktori – negativne emocije i osobine, negativna uvjerenja, negativne karakterne crte .... itd - što su nam potencijali i kakvi možemo biti te kako se do toga dolazi. U osnovi, u našim je rukama moć da nastavimo svoj razvoj i postanemo cjelovitiji i zreliji, što nam značajno mijenja kvalitetu života.

Što je sustavno orijentirani rad na osobnom razvoju?

To je integralan pristup vašem osobnom razvoju koji će vam omogućiti da razriješite najzapetljanije odnose, vodit će vas korak po korak do jednostavnog, efikasnog i brzog izlječenja brojnih poremećaja, dovest će vas i do dubokih spiritualnih iskustava, te vam pružiti „alate" da oblikujete i ostvarujete svoje ciljeve.

Cilj osobnog razvoja

Osoba kreće putem osobnog razvoja u težnji da ostvari trajno osjećanje unutarnjeg zadovoljstva i ispunjenosti. Želi ostvariti kvalitetne odnose s drugim ljudima, podići doživljaj osobne vrijednosti te veće ispunjenje na privatnom i profesionalnom životnom planu.

Ako niste zadovoljni postojećim stanjem, ako ste preopterećeni životom, ako vas opterećuju negativne emocije, promijenite to i izgradite novi život. Vrijeme je za nov početak, možete se podići i ponovno otkriti. Sustavno orijentirani rad na osobnom razvoju će vas voditi u tome. Potaknuti će vas da istražujete svoju motivaciju, nadahnuće i posljedice vaših odluka.

Svijet vrijednosnih sustava

Koje metode procjene se mogu koristiti da znate gdje se nalazite na putu do cjelovitog života? Život koji je uravnotežen unutar sebe, s drugim ljudima, a također s okolinom? Spiralna dinamika može ponuditi okvir za to. Clare Graves, američki psiholog, utvrdio je da postoji manje od deset glavnih vrijednosnih sustava u svijetu, za koje danas znamo. Sustav vrijednosti je dosljedan skup etičkih vrijednosti, osobnih i kulturnih, to je koherentan moralni kodeks. Vrijednosni sustavi su razvili tijekom povijesti, kao reakcija na mijenu životnih uvjeta.

Na slici je sažetak evolucije sustava vrijednosti, počevši s bež sustavom vrijednosti opstanka prvih ljudskih bića na zemlji, na dnu. Žuta i tirkizna su drugi stup vrijednosnog sustava. Ljepota pozicioniranja kroz temeljne vrijednosti, koje prolaze preko svih velikih povijesnih razlika, poput onih između crnog i bijelog, istoka i zapada, desnog krila i lijevog krila.

Spiralna dinamika slika2

Socijalna inovacija iz integralne perspektive

Postoje mnoge definicije društvene inovacije, ali one koje se najviše koriste temelje se na „staroj paradigmi" mišljenja, koja promatra ljudsko blagostanje samo kroz zadovoljenje materijalnih potreba ljudi. To je jednodimenzionalni pogled na čovjeka, „plošnozemska" kako to naziva Ken Wilber.

Dublji koncept društvene inovacije će se pojaviti kada se bude gledalo sa integralne perspektive, koja uzima u obzir sve dimenzije ljudskog bića, slika ispod.

4kvadrantaslika3

Socijalna dimenzija osobnog razvoja u integralnoj perspektivi uključuje sljedeće stupove, koji se odnose na osobni život, na rad, kao i na društvo:

 • Održivost kao uvjet „sine qua non"
 • Druga mjerila vrijednosti i autentični pojedinci
 • Ispunjenje i svrha orijentirana ka životu i radu na razvoju potencijala
 • Redefiniranje stvaranja vrijednosti u: vrijednost kontinuiranog učenja, harmonije i duševne ravnoteže koja podupire skromni život i zadovoljstvo; vrijednosti, koje nisu definirane kroz novac, već u kojima je novac olakšavajuće sredstvo – milosrđe, suosjećanje, ljubav.

slika4

Početna pitanja:

 • Tko sam uistinu ja?
 • Koje ciljeve zaista želim ostvariti?
 • Kakva osoba želim biti?
 • Što je meni, osobno, važno?

Ostvarite svoj puni potencijal

Razmislite o sebi. Kako se odnosite prema sebi? Kako se odnosite prema drugim ljudima, živim bićima, Zemlji kao cjelini? Da li se brinete za svoje tijelo, um, dušu i duh? Živite li svoje vrijednosti i principe? Jeste li svjesni kako se vaš život razvija i da li znate kako kreativni životni proces radi za vas?

slika5

Živjeti svjesno nije uvijek lako, morate se nositi sa svojom sjenkom. Ne posvećujete svaki trenutak ostvarenju svog punog potencijala kao što bi željeli da bude. S toga razvijte scenarije koje možete koristiti da biste dobili dobar pregled vašeg života, produbili svoje znanje o sebi i naučili kako da radite svjesno u skladu s univerzalnim procesom stvaranja.

Vrijednosti i svrha

Kreativna snaga života navodi nas na kretanje, učenje, razvijanje. Čak i kada ne radite ništa, vaše srce kuca, a vi postajete stariji, dok se zemlja i dalje okreće. Bilo da ste toga svjesni ili ne, vaše najdublje vrijednosti i uvjerenja se ogledaju u odlukama koje donosite. Vaš sustav vrijednosti je odlučujući faktor u vašem životu. Stajanje u pravom smislu je nazadovanje. Dobra strategija je faktor uspjeha.

Potrebno se je probuditi za novi načina razmišljanja. Vjerujem da nema smisla trošiti puno vremena za „napad" na trenutnu stvarnost. Vrijeme je da stvorite nove modele djelovanja za veliki iskorak za budućnost. Zato je dio procesa osobnog razvoja i osvještavanje vlastitih slabosti ali i snaga jer tako spoznajemo u kojim područjima se nalaze naši potencijali jednako kao i gdje se nalaze granice naših sposobnosti.

Sustavno orijentirani rad na osobnom razvoju omogućit će vam da:

 • Spoznate svoju cjelovitost – tko vi jeste
 • Rastvorite svoja ograničavajuća uvjerenja i izgradite osobnu slobodu
 • Rastvorite svoje traume i razvijete životnu motivaciju
 • Razriješite unutarnje sukobe i oblikujete uspjeh
 • Raščistite svoje odnose i rastvorite osjećaj krivnje
 • Oblikujete životne ciljeve i rastvorite barijere prema njihovom ostvarenju
 • Izgradite životno nadahnuće i osjećaj smislenosti života
 • Ostvarite duševni mir i poboljšate svoje zdravlje

Neka od područja rada su:

 • Porodica, dom, odnosi u obitelji
 • Partnerski odnosi
 • Posao, karijera i financije
 • Društvo i kultura
 • Mentalno i obrazovno
 • Osobni razvoj, duhovnost i etičnost ..... itd.

Promjena se ne događa „preko noći" već je to kontinuirani proces koji iziskuje dovoljno vremena jer je važno osvijestiti koja očekivanja imamo prema sebi, a koja prema svojoj okolini.

Promjena počinje unutar nas samih i orijentirana je prema vanjskom svijetu, odnosno promjene u nama zapažaju se i u vanjskom svijetu.

„Što god da ne valja u svijetu, to je u meni". (C.G. Jung)

I za kraj, vjerujte u sebe i svoje sposobnosti te osobne životne teškoće iskoristite kao priliku za osobni rast i napredak.

 • Prihvatite sebe i prihvatite druge onakvima kakvi jeste sada!
 • Budite objektivni prema sebi i preuzmite odgovornost za svoje misli, osjećaje i ponašanje!
 • Razvite ispravno mišljenje i zdrav razum!
 • Prihvatite i slobodno izrazite svoje osjećaje, želje, misli bez da ih opravdavate, objašnjavate, prosuđujete ili manipulirate njima!
 • Ne prihvaćajte vanjske zahtjeve koji se kose sa vašim moralnim integritetom! Slijedite odgovorno svoje vlastite potrebe i imperative!
 • Budite spremni eksperimentirati i istraživati kako bi se susreli s novim situacijama i obogatili svoj repertoar reakcija i ponašanja!
 • Budite spremni na promjene i vlastiti razvoj!

REZULTAT

postignuce6

Blagostanje je naše prirodno stanje!